Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (2024)

  • eMTB

Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (1)

Door Patrick Maas op

28 dec 2022.

Emtb’s. Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken en komen in alle soorten en maten. Ook zie je hier en daar zelfgebouwde Emtb’s. Dit door middel van een ombouwkit. komende maand brengt CYC Motor haar nieuwste telg op de markt gebracht. Namelijk de Photon. Wij monteerden hem alvast op onze bike en gingen ermee de trails op.

Nu is CYC geen heel bekende speler op de markt maar zijn wij aardig verrast met wat ze doen en wat ze kunnen. Het is een klein team van 35 man welke enthousiast zijn op het gebied van elektronica. Dit alles met het doel om de grenzen en mogelijkheden van Ebikes te verleggen. Kleine elektronica, betere motoren, meer power en minder verbruik. Alhoewel de combinatie van de laatste twee punten een van de grootste uitdagingen is.

In 2018 is CYC gestart als project door, huidig CEO, Jon Chan. In een gesprek met hem spat het enthousiasme ervan af en laat hij doorsluimeren wat ze voor de toekomst nog in petto hebben. Nu is Chan geen onbekende in de elektronica wereld want als oprichter van GNG Electric is er al heel wat know how in huis. En die wordt ook flink gebruikt want bijna alles wordt in huis ontwikkeld en geproduceerd. En de ontwikkelingen staan niet stil. Dat zien we dan ook wel aan de nieuwste motor welke ze uitgebracht hebben, de Photon!

Nu zijn er al aardig wat mensen bekend met deze soort sets en wij hebben ze “buitenboordmotoren” genoemd. Eigenlijk hetzelfde principe als een buitenboordmotor op een roeiboot schroeven. Het werkt prima maar je moet wel wat knutselen om het erop te monteren.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (4)

Nu valt dit monteren reuze mee want om eerlijk te zijn was het meeste werk het fatsoeneren van de kabels. Want rommelige kabels. Nee, daar houden we niet van.

Over de motor:
Out of the box valt op hoe klein deze nieuwe unit is. Niet veel groter dan een vuist. Compact en krachtig met ook de regelunit ingebouwd. Dit is een heel stuk kleiner dan de ketting aangedreven X1 Pro en Stealth welke afgelopen jaren zijn uitgebracht. Voor bikes welke een vrij rechte onderbuis hebben biedt de X1 Stealth/Pro wel een hoop bodemvrijheid. Door de kettingaandrijving is er iets meer te spelen met de plaatsing van de motor. Met een beetje geluk zou je deze zelfs binnen de driehoek van je frame kwijt kunnen.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (5)

De X1 lijkt qua bouw heel erg op de manier waarop Philips and Simplex in 1932 hun Ebike aandreef. Of Google maar eens op de Humber’s Electric Tandem uit 1897 met de motor eronder geschroefd. Dat is bijna meer dan 125 jaar geleden.

Alle gekheid op een stokje met de oude verhalen want we zijn nu een eeuw verder en hebben het over de Photon Drive.
De unit ziet er stevig en robuust uit en kan wel tegen een stootje. Veel koelribben rondom zorgen ervoor dat de zaak niet snel oververhit raakt. We leggen alles op de keukenweegschaal en deze komt uit op een totaal van 4,33 kg. Klinkt veel maar als je de cranks, assen en tandwielen weglaat valt het op zich wel mee.

Motor unit - 2989 gram
Cranks - 465 gram
As - 354 gram
Tandwiel (34T) - 264 gram
Misc (kabels, remote) - 260 gram

De motor heeft flink wat power en is street legal af te stellen voor de Europese markt. 250 Watt en 25 km/h. Dit doen we dan ook door de Street mode te selecteren in het submenu van de kleine controller. Er is ook een Race mode welke alleen gebruikt mag worden op privéterrein. Deze laatste modus hebben wij dan ook niet op de openbare weg en natuur gebruikt. 25 km/h op de singletrails en paden vinden we meer dan genoeg. Dit heeft natuurlijk ook een gunstige invloed op het batterijverbruik. We maken immers flinke tochten met onze bikes, zo ook met de CYC Photon onder onze bike gemonteerd.

Door middel van de app hebben we het motorvermogen dan ook flink aangepast in de drie keuzestanden. Zo hebben we stand 1 als een soort van “Eco” stand ingesteld op een maximaal vermogen van 140 watt. Stand 2 de tussenstand en standje 3 gebruiken we als boost mode voor het geval we veel power nodig hebben. Ook de manier hoe de motor het vermogen oppakt is via de app in te stellen. Je telefoon hoeft trouwens niet continue verbonden te zijn met de bike. Als alles is ingesteld kun je het rustig loskoppelen. De fiets onthoudt wel wat de instellingen zijn.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (6)

De controller van de motor zit ingebouwd in het pakketje. Je hoeft dus geen losse controller te monteren. De temperatuur van de motor en controller kun je onderweg netjes aflezen in het display. Het valt op dat als de motor op, bijvoorbeeld, 35 graden draait de controller op pakweg 18 graden zit. De koeling van de motor doet in deze tijd van het jaar goed zijn werkt. Ondanks dat de koelribben tijdens onze tochten meer dicht gebakken zaten met modder dan iets anders. Dit geeft op den duur eerder een isolerende werking dan een verkoelende.

Qua maximale power levert de Photon, in de Race stand, een dikke 750 Watt en 110 Nm aan koppel. We hebben eigenlijk geen idee hoelang hij dit volhoudt voordat de motor oververhit raakt omdat we simpelweg de mogelijkheid niet hebben om dit te testen. 250 Watt maximaal is het voor ons. Maar wel met de 110 Nm aan koppel. De bike wil dan ook flink vooruit en dat merk je. Je kunt kiezen uit een drietal tandwielen welke door CYC gemaakt worden. Met 34, 38 of 50 tanden is er voor een divers scala aan fietsen wel iets te vinden. Alhoewel 50 tanden met 25 km/h niet iets voor de Europese markt zal zijn. Wij monteren 34 tanden om zo de mooiste kettinglijn te krijgen.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (7)

De tandwielen worden zoals gezegd door CYC gemaakt en zijn met geen enkel ander systeem compatible. Het tandwiel valt namelijk als geheel over de motorunit heen zodat deze zo ver mogelijk aan de binnenkant zit. Het geheel werkt eigenlijk hetzelfde als een tandwiel op de body leggen. De body heeft uitsparingen, Bij CYC dus de aandrijving) en het tandwiel inkepingen. Deze vallen in elkaar om zo een stevige en duurzame verbinding te krijgen. Hier monteer je een waterdichte lockring en zet deze op 50 Nm vast met het bijbehorende tooltje.

De bike waarop wij de Photon monteren heeft een vrij steile onderbuis. De motor komt daardoor “redelijk” hoog te zitten. Zelfs hoger dan het 34 tands tandwiel welke we gebruiken. De bodemvrijheid van de fiets wordt door de plaatsing van de motor niet aangetast. Nu kunnen de motoren redelijk wat hebben maar ik vermoed dat we voor het volgende trail seizoen zelf nog een aluminium of ijzeren skidplate fabriceren. Zonde om met de motor, per ongeluk, op een steen te rammen. nu is het een vrij simpele en degelijke constructie die niet snel kapot zal gaan. Maar toch, een extra bescherming kan nooit echt kwaad.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (8)

Batterij:
De batterij komt ook van CYC Motor en is de grootste welke in het segment zit want tsja. Als je dan toch bezig bent dan kun je het maar beter goed doen. Een 4,27 kg wegende Batterij (Batterij, houder en beschermhoes) met een vermogen van 780 Watt. De cellen zijn van Samsung 21700 met Short Circuit Protection en een hoge discharge mogelijkheid. Een water- en hufterproof hoes zorgt ervoor dat de batterij niet beschadigd onder diverse weers- en trailomstandigheden. In de hoes zitten ook lampjes zodat je het niveau van de accu altijd kunt aflezen. Makkelijk voor als je deze in de winterslaap hebt liggen. De afmetingen van deze batterij is 364 x 81 x 104mm. Dit alles kan strak gemonteerd worden omdat de batterij niet snel verwijderbaar is. Er is geen schuifsysteem en als je een paar cm speling hebt aan een kant krijg je het al passend.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (9)

Monteren:
Voordat we de motor en batterij monteren moeten we zeker weten of alles past. Via de website hebben we een print-out gevonden van de dimensies van de batterij. Even passen en meten en ons, voor deze bouw, bestelde Octane One frame heeft meer dan genoeg ruimte. De batterij willen we zo ver mogelijk naar beneden hebben en het Octane frame heeft als drie bidonhouder punten. De CYC houder heeft super veel montage gaatjes en toch moesten we even boren om de uitlijning goed te krijgen. We schroeven de houder op zijn plaats en gebruiken voor de zekerheid ook nog de straps. Ons kennende wordt er straks best lomp mee gereden en op zulke momenten moet alles op zijn plaats blijven. Nadat de houder geplaatst is volgt de batterij. Deze schroef je met 6 schroefjes vast in de houder. Klaar in een kwartiertje zou je zeggen. Nou ja, als je het de tweede keer doet wel. In ons geval houden we het op een paar uurtjes. Niet erg hoor, hier leren we ook veel van.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (10)

Het monteren van de motor is een minder tijdrovende klus. Doe je dit voor de eerste keer dan ben je uiteraard wel even bezig. Je schuift de motorunit in het frame, lijnt met de spacers alles uit en trekt hem bij elkaar door de linker lagercup in de motor te draaien. Alles uiteraard goed in het vet zetten. Tijdens het aandraaien wil de motor uit zichzelf al naar boven bewegen. Wij hebben bij het frame een rubber gestoken om beschadigingen tegen te gaan. Een oud stuk mtb band kan natuurlijk ook altijd en ziet er stoer uit. Nadat de motor op zijn plaats is duw je de as er op de juiste manier in, monteert de lockspacer en laatste de cranks en pedalen. Even de ketting op de juiste lengte brengen et voila. Klaar zou je zeggen. Het monteren van de batterij vonden we meer werk dan de motor.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (11)

We verbinden de kabels, snelheidsensor en regelunit even om te kijken of alles werkt. Check, alles wordt gevonden en in het submenu van de kleine controller stellen we een aantal basisdingen, zoals batterijsoort, km/h, wielmaat en graden celcius in.

Wat ons nu resteert is het fatsoeneren van de kabels. Dit moet er in onze ogen strak uitzien en met behulp van tayrips, een beetje tape en spiraalslang ziet alles er netjes en professioneel uit. Bij de motor gebruiken we oranje spiraalslang, gewoon omdat het op die plaats mooi uit de verf komt.

De bike:
Als bike hebben we een simpel Long Travel Hardtail frame genomen van Octane. Goedkoop en stevig genoeg om al het geweld op te monteren. De rest van de onderdelen liggen bijna allemaal nog wel ergens in de kast. Voor wat rand onderdelen zoals aandrijving, stuurtje en wat kleinigheden kloppen we even bij de LBS aan.

Het gevolg: Een LTHT met 140 mm Suntour Aion Vork, DT swiss wielset, Magura MT7 Pro, Bikeyoke dropper, dikke banden en een 1x11 shimano Deore aandrijving met 11 - 51 cassette. Uiteraard hangen we de bike aan de weeghaak en deze blijft hangen op exact 22 kg. Dat is in onze ogen wel heel erg netjes voor een bike van dit kaliber.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (12)

Op de trails:
Het herfst- en winterseizoen is begonnen. De paden zijn nat, modderig en koud. Zo ook de gevoelstemperatuur. Eigenlijk de meest erbarmelijke omstandigheden om een nieuwe bike en motor aan de tand te voelen. Om de waterdichtheid van het geheel te testen is het daarentegen wel prima.

Het eerste rondje is dan ook niet meer dan een kort stukje in de buurt om alles een beetje in te stellen. We installeren de CYC app op onze telefoon waarmee we alles kunnen instellen. Ramp-up, hoeveelheid koppel, wattage is elke stand, batterij uitschakeling en nog veel meer. De app is duidelijk en overzichtelijk. Na een paar keer openen en gebruiken biedt het bijna geen geheimen meer. Maar zoals gezegd is het koud herfstweer en hebben onderweg weinig gefiedelt met de app. Daar hadden we veel te koude vingers en tenen voor. Het fiedelen hebben we thuis gedaan voordat we op pad zijn gegaan.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (13)

Na het testronde wordt het tijd voor een flinke rondje. En wat voor een, alles was nat en lag vol met plassen. Ik verwacht dat de motor zelden zo’n waterballet als vandaag kan verwachten. Na 65 km aan ballet komen we dan ook met koude tenen thuis. Eerst maar even de bike een wasbeurt geven. De eerste indruk over de waterdichtheid zit dan ook goed. Wat je simpelweg niet moet doen is vol op je cranks spuiten aan de motorzijde. Gewoon met een lekker kabbelend stroompje schoonmaken is sowieso beter voor je bike.

De ondersteuning van de motor is een van de elementen waar CYC heel erg trots op is. Tijdens het trappen komt de ondersteuning dan ook soepel in en gaat in een vloeiende beweging door. Dit doet niet onder voor de grote jongens op de E-bike markt. Op moment van schrijven zijn we alweer een dikke 300 tot 400 km verder en heeft de motor al heel wat winterse omstandigheden gehad. Nog niets op aan te merken en het oppakken gaat nog net zo soepel. Een ding wat opviel tijdens het fietsen is dat de tandwielen iets door blijven draaien op het moment dat je stop bij trappen. Als je over 2.0 routes rijdt en snel door de bochten gaat blijven de tandwielen even meedraaien. Zo blijft er net lang genoeg spanning op de ketting en body zodat er geen schokkende beweging ontstaan tijdens aanzetten. De snelheid van de sensor hebben we ook maximaal gezet zodat deze bij het snelst aangrijpt.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (14)

Of jullie bovenstaande allemaal willen lezen? Jullie willen avontuur! Horen hoe dit beest over de paden vlamt en de klinkers uit de straat trekt tijdens het accelereren! Nu kunnen we daar vrij kort over zijn. Dat doet hij ook! We hebben de motor zo afgesteld dat hij zo snel mogelijk oppakt. Een lekkere boost tijdens het accelereren over de singletracks om zo de bike lekker over de paden te rollen. De dikke 2.6 Hutchinson Gila Kolos voorbanden doen goed hun best en voelen ook in de modderige gladde trails betrouwbaar aan. Zo nu en dan een kleine voorwieldrift welke makkelijk op te vangen is.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (15)

Wat heel erg opvalt aan de motor is het geluid. De CYC Photon is stil, heel erg stil. Je hoort niets meer dan een licht zoemend geluid als je over de paden rijdt. Ook tijdens het klapperen over boomwortels en stenen blijft alles stil. Geen rare bijgeluiden of wat dan ook. Zodra de motor warmer wordt gaat het geluidsniveau ook iets omhoog. Maar eigenlijk niets noemenswaardig. Zodra onze mtb banden over het asfalt zoemen maken ze meer geluid dan de elektromotor.
De hoogste temperatuur van de, met modder ingebakken, motor welke we gezien hebben was net in de 60 graden. Dit was dan wel voor 15 minuten op een hoge stand met bijna continue > 500 watt op de motor. Gewoon even rammen op een weiland om te kijken wat de temperatuur van de motor doet tijdens zulke momenten. De buitentemperatuur was die dag om en nabij 10 graden. Dus niet tijdens het vriesweer.

Zitten er dan geen minpunten aan deze motor. Ow jawel, en dat is de Q-factor. Ofwel de breedte van de cranks. Deze is met 195 mm heel erg breed. Maar om eerlijk te zijn vinden we hier onderweg geen hinder van. Het scheelt natuurlijk wel dat we heel lange benen hebben. En hoe langer de benen, hoe kleiner de hoek in welke ze staan.

We rijden verder over de trails en komen bij een paar korte heuveltjes, even een tandje terugschakelen en we zijn alweer boven. De motor blijft netjes zijn kracht leveren, ook bij een laag traptempo. Dit is te danken aan het werk van de torquesensor. Enkele heuveltjes later en we zitten weer op de trails. We rollen lekker van links naar rechts en het extra gewicht van de omgebouwde fiets doet hem stabiel aanvoelen. Na al het geklapper hadden we verwacht dat de motor iets naar beneden gezakt zou zijn. Maar deze zit nog steeds op zijn plaats. Ondanks dat er geen extra beugel is aangebracht om de motor aan de onderbuis te bevestigen. Dit is wel gedaan bij de X1 varianten. Deze zijn dan wel een stukje zwaarder en de kracht x arm is daar ook groter.Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (16)

Nu we hier verder over nadenken is het natuurlijk ook zo dat de draairichting van de motor achterwaarts is. De motor draait, net als bij de ingebouwde motoren, het crankwiel aan. Maar de motor levert een tegenwaartse kracht ten opzichte van de montage aan het frame. Deze zal dus altijd omhoog willen gaan en niet naar beneden. @ Natuurkundigen, schiet me niet neer als ik ernaast zit maar logischerwijs zou het zo werken.

We laten de trails achter ons en zoeven over het laatste stukje asfalt terug naar huis. Tevreden als we zijn over de bike, motor en bouw geven we de bike een wasbeurt en maken alles klaar voor de volgende rit. Nog even een korte update naar CYC om een paar aanpassingen in de app te maken en we zijn weer klaar voor de volgende rit (De aanpassingen zijn al doorgevoerd en de app staat nu live op de site).Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (17)

Helaas zijn we, op moment van schrijven, nog niet met de bike in het Zuiden van het land geweest. Daar vinden we het momenteel iets te nat en koud voor. Maar we kunnen eigenlijk niet wachten om hem in de komende tijd daar los te laten. We zijn benieuwd hoe de motor het doet zodra de heuvels een heel stuk hoger worden.

De CYC Photon is vanaf 13 januari beschikbaar op CYC Motors en de adviesprijs wordt tegen die tijd bekend gemaakt. Let bij een rechtstreekse bestelling uiteraard wel op eventuele bijkomende kosten wegens invoerrechten.

Voor meer informatie klik je op: https://www.cycmotor.com/photon

Vorig bericht Volgend bericht

LEES DIT HIERNA

De Alpen in met de Canyon Neuron:ON CF 8

Wie een beetje bekend is met de Neuron weet natuurlijk dat dit een alleskunner is en niet alleen…

LEES VERDER Lees verder

De aap uithangen met de USWE MTB Hydro 8L Hydration Pack

De USWE MTB 8L is gemaakt voor mountainbiken, gravelracen en technisch rijden. Dit met het…

LEES VERDER Lees verder

Op vakantie met de Pirelli Scorpion Enduro S banden

Het gebied waar we de banden een dikke week los hebben gelaten is het meer van Annecy in Frankrijk…

LEES VERDER Lees verder
Zelfbouw met de CYC Motor Photon Drive - Mountainbike.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6192

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.